
Welkom bij Metro Pensioenfonds!
Alsjeblieft! Dit is laag 2 van Pensioen 1-2-3
Je leest wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. In deze laag 2 staan alle belangrijke kenmerken van onze pensioenregeling. Je leest hier meer over de onderwerpen in laag 1.
Pensioen 1-2-3 bestaat uit 3 lagen
Laag 1: je pensioenregeling in 5 minuten.
Laag 2 : meer informatie over alle onderwerpen.
Laag 3: álle regels en het beleid van ons pensioenfonds.
Lees je de informatie liever op papier? Vraag dit dan aan via contact.
In Pensioen 1-2-3 staan geen bedragen of persoonlijke informatie
Die vind je op het Uniform Pensioenoverzicht dat je elk jaar van ons krijgt. Maar ook bij Mijn Pensioen. Wil je weten hoeveel AOW en pensioen je in totaal hebt? Kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl.
Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Je krijgt ouderdomspensioen vanaf je 68e jaar
Je bouwde bij ons ouderdomspensioen op voor later. Je krijgt dit pensioen zolang je leeft. Elke maand krijg je een bedrag op je rekening. Je pensioenopbouw startte als je minstens 21 jaar was en nadat je minstens 2 maanden aaneengesloten bij Makro werkte.
Je ouderdomspensioen is een aanvulling op je AOW
De AOW van de overheid gaat nu in vanaf 67 jaar (2024). Maar die leeftijd gaat in stappen omhoog. Als de levensverwachting verder blijft stijgen, gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. Je leest meer over jóuw AOW-leeftijd op SVB.nl.
Je pensioen en AOW gaan waarschijnlijk niet tegelijk in
Je hebt dan misschien een tijdje minder inkomen als je stopt met werken. Je kunt bij ons wel eerder of later met pensioen gaan. Die keuze maak je als je pensioen bijna ingaat. Het is verstandig om nu al na te denken over wat je wilt. Bijvoorbeeld of je iets extra’s moet regelen als je niet zo lang wilt doorwerken.
Je ouderdomspensioen hangt af van...
- het salaris dat je verdiende
- het aantal jaren dat je werkt
- de regels in ons pensioenreglement
De hoogte van het ouderdomspensioen staat op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Maar ook bij Mijn Pensioen en op mijnpensioenoverzicht.nl. Op 6 maart 2024 is de verzekering door Nationale Nederlanden van alle pensioenaanspraken en -rechten ingegaan. Kijk voor meer informatie op onze toekomstpagina’s.
Je bouwde niet over je hele salaris pensioen op:
- Wij trokken van je salaris eerst een franchise af. Je krijgt later namelijk ook AOW van de overheid.
- Van het salaris dat overbleef, bouwde je een percentage ouderdomspensioen op. Dit is het opbouwpercentage.
- Was je salaris hoger dan het wettelijke maximum? Dan bouwde je over dat hogere salaris geen pensioen op in deze pensioenregeling.
- Werkte je parttime? Dan bouwde je minder pensioen op.

Je partner en kinderen krijgen een pensioen als je overlijdt
Je bouwde bij ons ook partnerpensioen en wezenpensioen op. Overlijd je? Dan geldt dit.
Je partner krijgt partnerpensioen zolang hij of zij leeft
Overlijd je? Dan krijgt je partner alleen het partnerpensioen dat je opbouwde totdat je uit dienst ging of totdat Metro Pensioenfonds een slapend fonds werd.
Overlijd je na je pensionering? Dan krijgt je partner ook ongeveer 70% van het opgebouwde ouderdomspensioen. Maar dat is niet zo als je bij je pensionering (een deel van) het partnerpensioen hebt geruild voor extra ouderdomspensioen.
Je partner ontvangt het partnerpensioen vanaf de 1e dag van de maand na je overlijden. De uitkering eindigt wanneer je partner zelf overlijdt. De hoogte van het partnerpensioen staat op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Maar ook bij Mijn Pensioen en op mijnpensioenoverzicht.nl.
Onder partner verstaan wij:
- je echtgenoot of echtgenote
- degene met wie je een geregistreerd partnerschap hebt
- degene met wie je ongehuwd samenwoont (en geen directe familie van jou is) en als jouw partner is aangemeld bij het pensioenfonds. Je hebt een notarieel samenlevingscontract en woont minstens 6 maanden op hetzelfde adres of je woont volgens het bevolkingsregister minstens 5 jaar samen op hetzelfde adres.
Je partner komt alleen in aanmerking voor partnerpensioen als jullie huwelijk, geregistreerd partnerschap of het samenlevingscontract vóór je pensioendatum is afgesloten.
Woon je samen? Of ben getrouwd of geregistreerd partner en woon je in het buitenland? Meld je partner dan bij ons aan.
Je partner krijgt misschien ook een Anw-uitkering van de overheid
Overlijd je? Dan krijgt jouw partner misschien een tijdelijke uitkering van de overheid. Dit staat in de Algemene Nabestaandenwet (Anw). Je vindt alle informatie op SVB.nl. Bijvoorbeeld over de voorwaarden:
- jouw partner zorgt voor een kind jonger dan 18 jaar, of
- jouw partner is minstens 45% arbeidsongeschikt.
Je kinderen krijgen wezenpensioen als je overlijdt
Je bouwde bij ons ook wezenpensioen op. Als je overlijdt, krijgen je kinderen een wezenpensioen.
Onder jouw kinderen verstaan wij:
- je eigen kinderen (ook geadopteerde kinderen)
- je stief- of pleegkinderen die je zelf opvoedt en onderhoudt.
Het wezenpensioen gaat in op de 1e van de maand na je overlijden. De uitkering geldt tot en met de maand waarin je kind 18 jaar wordt. Studeert je kind óf is je kind voor minimaal 45% arbeidsongeschikt? Dan geldt het wezenpensioen tot en met de maand waarin je kind 27 jaar wordt.
Het wezenpensioen is per kind 20% van het (bereikbare) partnerpensioen. Als beide ouders zijn overleden wordt het wezenpensioen verdubbeld. Voor maximaal 4 kinderen is het wezenpensioen een vast bedrag per kind. Heb je 5 of meer kinderen? Dan wordt het totale wezenpensioen verdeeld over alle kinderen.
De hoogte van het wezenpensioen staat vermeld op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) en op mijnpensioenoverzicht.nl.

Je blijft pensioen opbouwen als je arbeidsongeschikt bent
Is je jaarsalaris hoger dan het maximaal SV-loon (oftewel WIA-loongrens) en krijg je een WIA-uitkering? Dan krijg je van ons een aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen. Je werkgever had hiervoor een verzekering afgesloten. Zelf betaalde je hier een eigen bijdrage voor. Je werkgever hield jouw eigen bijdrage maandelijks in op je salaris.
Ben je voor 1 januari 2023 arbeidsongeschikt geworden?
Dan blijft jouw pensioenopbouw bij Metro Pensioenfonds doorlopen zolang je arbeidsongeschikt bent. Is jouw eerste ziektedag vóór 1 januari 2023 en volgt er na 2 jaar een WIA-uitkering? Dan krijg je een premievrijstelling voor de pensioenopbouw bij Metro Pensioenfonds.
Was je jaarsalaris hoger dan het maximaal SV-loon (oftewel WIA-loongrens) en krijg je een WIA-uitkering? Dan krijg je van ons een aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen. Je werkgever had hiervoor een verzekering afgesloten. Zelf betaalde je hier een eigen bijdrage voor. Je werkgever hield jouw eigen bijdrage maandelijks in op je salaris.
Je pensioenopbouw als je arbeidsongeschikt bent
Zolang je arbeidsongeschikt bent, bouw je elk jaar een deel van je pensioen op. Dat doe je niet over je hele brutosalaris, alleen over je ‘pensioengrondslag’. We houden namelijk al rekening met de AOW-uitkering die je later van de overheid krijgt. Het deel van je brutosalaris waarover je geen pensioen opbouwt, heet de ‘franchise’. Je pensioengrondslag is je brutosalaris (tot het wettelijk maximum) min de franchise.

Wat krijg je in onze pensioenregeling niet?

Dit onderdeel is niet van toepassing op onze pensioenregeling. Je bouwde namelijk ouderdomspensioen, partnerpensioen én wezenpensioen op.
Hoe bouw je pensioen op?

A. Algemene Ouderdomswet (AOW)
De AOW is het wettelijke pensioen van de overheid. Je bouwt dit zelf in ongeveer 50 jaar op als je in Nederland woont of werkt. De AOW van de overheid gaat nu in vanaf 67 jaar (2024). Maar die leeftijd gaat in stappen omhoog. Als de levensverwachting verder blijft stijgen, gaat ook de AOW-leeftijd omhoog. Je leest hierover meer op SVB.nl. Je vindt er ook de bedragen en meer informatie over de AOW.
Let op
Heb je in de 50 jaar voor je AOW-leeftijd niet altijd in Nederland gewoond of gewerkt? Dan valt je AOW-uitkering lager uit.
B. Pensioen dat je via je werk opbouwt
Hoeveel pensioen je hebt opgebouwd via de regeling van je werkgever, zie je op je Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Dit krijg je ieder jaar van ons, kijk hiervoor op Mijn Pensioen. Op het UPO staan het ouderdomspensioen dat je tot nu toe hebt opgebouwd en het pensioen op je 68-jarige leeftijd. Op het UPO vind je ook gegevens van het partner- en wezenpensioen. Dit is pensioen voor je partner en kinderen als je overlijdt. Wil je een overzicht van de pensioenen die je bij andere werkgevers hebt opgebouwd? Kijk dan op mijnpensioenoverzicht.nl.
C. De pensioenaanvulling waar je zelf voor zorgt
Je kunt je AOW en pensioen zelf aanvullen. Bijvoorbeeld met spaargeld of banksparen. Of met een verzekering, zoals een lijfrente. Of je dit nodig vindt, hangt af van je eigen situatie en wensen. Een financieel adviseur kan je helpen bij het maken van keuzes.

Jij en je werkgever betalen samen voor je pensioen
Je werkgever hield jouw deel van de pensioenpremie elke maand in op je brutoloon. Op je loonstrook stond het exacte bedrag dat je betaalde. Je werkgever betaalde ook mee aan je pensioen.
Welke keuzes heb je zelf?

Waardeoverdracht
Verander je van baan en ga je daardoor naar een andere pensioenregeling? De hoogte van je opgebouwde pensioen per jaar bepaalt wat er met je pensioen gebeurt.
Is je opgebouwde pensioen hoger dan de wettelijke (afkoop)grens voor kleine pensioenen (€ 613,52 per jaar in 2025), dan beslis je zelf of je je pensioen meeneemt. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn als je nieuwe werkgever een betere pensioenregeling heeft. Of misschien wil je alle pensioenen bij één uitvoerder hebben. Laat je nieuwe pensioenuitvoerder dan weten dat je je pensioen wilt meenemen. Het meenemen van je pensioen regel je bij je nieuwe pensioenuitvoerder. Wil je je pensioen niet meenemen? Dan blijft je pensioen bij Metro Pensioenfonds staan.
Is je opgebouwde pensioen minder dan de wettelijke (afkoop)grens voor kleine pensioenen, maar wel hoger dan € 2,- per jaar? Dan zorgt Metro Pensioenfonds ervoor dat je pensioen meegaat naar je nieuwe pensioenuitvoerder als je na 1 januari 2018 uit dienst bent gegaan. Metro Pensioenfonds checkt daarom jaarlijks bij mijnpensioenoverzicht.nl of je pensioen opbouwt bij een nieuwe pensioenuitvoerder. Heb je geen nieuwe pensioenuitvoerder, dan blijft je pensioen bij Metro Pensioenfonds.

Je pensioen vergelijken
Wil je je pensioenregeling vergelijken? Dat doe je met de pensioenvergelijker in laag 3.

Ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen
Heb je geen of te weinig partnerpensioen bij ons? Dan kun je een deel van je ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen. Je krijgt dan zelf een lager ouderdomspensioen. Als je overlijdt, krijgt je partner (meer) partnerpensioen.
Let op: je kunt deze keuze alleen maken als je met pensioen gaat. Als je ervoor gekozen hebt om te ruilen, kun je dit later niet meer ongedaan maken. Meer over het ruilen van ouderdomspensioen voor partnerpensioen lees je in het pensioenreglement in laag 3.

Partnerpensioen ruilen voor ouderdomspensioen
Naast ouderdomspensioen bouwde je ook partnerpensioen op. Je partner krijgt dit pensioen als je overlijdt. Misschien wil je geen partnerpensioen. Bijvoorbeeld omdat je partner zelf een goed pensioen heeft. Dan kun je je partnerpensioen voor een deel of helemaal ruilen voor ouderdomspensioen. Als je een partner hebt, moet je partner het eens zijn met je keuze.
Let op: je kunt deze keuze alleen maken als je met pensioen gaat. Als je ervoor gekozen hebt om te ruilen, kun je dit later niet meer ongedaan maken. Meer over het ruilen van partnerpensioen voor een ouderdomspensioen lees je in het pensioenreglement in laag 3.

Voor een deel met pensioen gaan
Wil je niet ineens helemaal met pensioen? Dan kun je voor een deel met pensioen gaan. Dat kan vanaf 58 jaar. Ga je meer dan 10 jaar voor je AOW-datum gedeeltelijk met pensioen, dan moet je voor dat gedeelte ook stoppen met werken. Met deeltijdpensioen gaan, heeft financiële gevolgen.. Je uiteindelijke pensioen wordt lager.
Je kunt ook besluiten om na je 68e nog voor een deel te blijven werken en voor een deel met pensioen te gaan. Je pensioen zal uiterlijk 5 jaar na je AOW-datum volledig ingaan.

Eerder of later met pensioen gaan
Je kunt eerder met pensioen, maar niet eerder dan de 1e dag van de maand 10 jaar voor je AOW-leeftijd. Je bouwt dan korter pensioen op. En je pensioen moet langer worden uitgekeerd. Je krijgt straks dus een lager ouderdomspensioen.
Let op: wil je eerder met pensioen? Houd er dan ook rekening mee dat de AOW van de overheid waarschijnlijk later ingaat dan je pensioen. Op SVB.nl kun je zien wanneer je AOW-uitkering ingaat.
AOW-overbrugging
Ga je eerder met pensioen en krijg je nog geen AOW? Dan kun je een deel van je ouderdomspensioen uitruilen voor een tijdelijke AOW-overbrugging. De hoogte van de AOW-overbrugging bepaal je zelf, maar dit mag jaarlijks niet meer zijn dan 2 keer de AOW-uitkering voor gehuwden inclusief vakantiegeld. In 2025 is dit € 27.712,32,-. Kies je voor AOW-overbrugging? Dan wordt het ouderdomspensioen dat je straks krijgt wel lager.
Later met pensioen
In plaats van met pensioen te gaan op je 68e kun je er ook voor kiezen om langer door te werken. Je bouwt dan geen pensioen meer op. In onze pensioenregeling ga je uiterlijk 5 jaar na je AOW-datum volledig met pensioen.
Denk je erover om eerder of later met pensioen te gaan? Bespreek je keuze op tijd met je werkgever.

Eerst een hoger óf lager pensioen krijgen
Je kunt op je pensioendatum met een hoger ouderdomspensioen beginnen. Bijvoorbeeld omdat je nog geen AOW krijgt. Na 5 jaar krijg je dan een lager ouderdomspensioen. Je krijgt dit lagere ouderdomspensioen zolang je leeft.
Op je pensioendatum met een lager ouderdomspensioen beginnen kan ook. Na 5 jaar krijg je dan een hoger ouderdomspensioen. Je krijgt dit hogere ouderdomspensioen zolang je leeft.
Wil je met een hoger of lager ouderdomspensioen beginnen? Neem minstens 6 maanden voor je gewenste pensioendatum contact met ons op. Wil je weten hoeveel pensioen je krijgt als je met een hoger of lager ouderdomspensioen begint? Bekijk je keuze dan in Mijn Pensioen.
Let op: je kunt deze keuze maar 1 keer maken! Je kunt je keuze daarna niet meer ongedaan maken.
Hoe zeker is je pensioen?

Welke risico’s zijn er?
De opbouw en uitbetaling van pensioen gaan over een heel lange periode.
Metro pensioenfonds heeft per 6 maart 2024 de aanspraken ondergebracht bij een verzekeraar
De zekerheid van pensioenuitkeringen en indexaties is contractueel door Nationale-Nederlanden veiliggesteld. Het pensioenfonds is eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de pensioenregeling en blijft voldoen aan de wettelijke vereisten.
De verzekering van de pensioenen betekent minder risico voor jou als deelnemer
Pensioenen bij een verzekeraar kunnen alleen verlaagd worden bij een faillissement van de verzekeraar. De kans dat Nationale-Nederlanden failliet gaat is erg klein. De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de financiële positie van verzekeringsmaatschappijen.

Indexatie voor een waardevast pensioen
Geld wordt elk jaar meestal minder waard. Je kunt met hetzelfde geld in bijvoorbeeld 2024 minder kopen dan in 2023. Dit heet inflatie. Bij inflatie verhoogt Metro pensioenfonds je pensioen daarom elk jaar op 1 januari. Het pensioen dat je hebt opgebouwd, groeit dan mee met de prijzen. Dit heet toeslagverlening. Zo is je pensioen meer waardevast.
De indexatieregels zijn veranderd
Door het verzekeren van de pensioenen bij Nationale-Nederlanden veranderen de indexatieregels in 2025.
• Tot 1 januari 2025
De indexatie is tot 1 januari 2025 gekoppeld aan het consumentenprijsindexcijfer (CPI). De CPI wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek.
• Vanaf 1 januari 2025
Vanaf eind 2023 kijken we naar de prijzen in Europa. Als de prijzen in de periode oktober tot oktober stijgen, krijg je een toeslag op je pensioen. Als de Europese prijzen dalen, dan blijft je pensioen gelijk. Je pensioen wordt dus nooit verlaagd. Wel verrekenen we een daling van de prijzen met toekomstige verhogingen. De toeslag bedraagt 84% van de (Europese) inflatie. Dus bij 5,0% Europese inflatie wordt je pensioen met 4,2% verhoogd. Wij verhogen de pensioenen maximaal met 8,4%.
De afgelopen jaren veranderden wij de pensioenen zo
In onderstaand schema zie je of de afgelopen jaren de stijging van de prijzen is goedgemaakt met een (gedeeltelijke) verhoging van je pensioen.
Jaar | Indexatie pensioen | Stijging prijzen |
2024 | 0,00% | -1,98%* |
2023 | 10,94% | 16,93% |
2022 | 1,71% | 3,28% |
2021 | 0,00% | 1,27% |
2020 | 0,00% | 1,73% |
2019 | 0,93% | 1,68% |
2018 | 0,50% | 1,34% |
2017 | 0,00% | 0,36% |
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de consumentenprijsindex alle bestedingen afgeleid oktober - oktober
*Gedurende het jaar 2023 heeft het CBS de bepaling van het CPI aangepast om beter rekening te kunnen houden met energieprijzen. Meer informatie vindt u hier (pdf).

Als er een tekort is
Metro Pensioenfonds kan ondanks alle voorzorgsmaatregelen geld tekort komen om op de lange termijn alle pensioenen te kunnen uitbetalen. Dan moet er iets gebeuren. De pensioenuitvoerder heeft de taak zo zorgvuldig mogelijk af te wegen wat de beste oplossing is. Het bestuur kan ook kiezen voor een combinatie van maatregelen. In het uiterste geval kan Metro Pensioenfonds besluiten je opgebouwde pensioen of pensioenuitkering te verlagen.
Het risico dat je pensioen nog wordt verlaagd is erg klein
Pensioenen bij een verzekeraar kunnen alleen gekort worden bij een faillissement. Het risico dat Nationale-Nederlanden failliet gaat is erg klein. De Nederlandsche Bank houdt namelijk toezicht op de financiële positie van verzekeringsmaatschappijen. Je leest meer over de financiële situatie van Metro Pensioenfonds bij Financiële situatie.
Welke kosten maken wij?

Metro Pensioenfonds maakt kosten. Je kunt die kosten in 2 groepen verdelen:
1. Pensioenbeheer
Dit zijn de kosten voor: de deelnemers- en financiële administratie, de communicatie, advisering door experts, het toezichthouden op ons fonds en de bestuurskosten. De kosten voor pensioenbeheer in 2023 kwamen uit op bijna € 1,6 miljoen (2022: € 1,3 miljoen) in totaal. De kosten zijn in 2023 gestegen door met name eenmalige advieskosten voor de strategische heroriëntatie en de ingegane verzekering van pensioenen.
2. Vermogensbeheer
De kosten voor het beheren van al het pensioengeld. Denk aan alle kosten die met de beleggingen te maken hebben, inclusief de beleggingsadministratie. De kosten voor vermogensbeheer kwamen in 2023 uit op € 1,5 miljoen (2022: € 1,7 miljoen). De kostendaling werd met name veroorzaakt door een daling van het gemiddelde belegde vermogen en lagere transactiekosten.
In het jaarverslag vind je een specificatie van de kosten die wij maken. Het jaarverslag vind je in Laag 3.
Wanneer moet je in actie komen?

Als je van baan verandert
Verander je van baan en ga je daardoor naar een andere pensioenregeling? De hoogte van je opgebouwde pensioen per jaar bepaalt wat er met je pensioen gebeurt.
Is je opgebouwde pensioen hoger dan de wettelijke (afkoop)grens voor kleine pensioenen (€ 613,52 per jaar in 2025), dan beslis je zelf of je je pensioen meeneemt. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn als je nieuwe werkgever een betere pensioenregeling heeft. Of misschien wil je alle pensioenen bij één uitvoerder hebben. Laat je nieuwe pensioenuitvoerder dan weten dat je je pensioen wilt meenemen. Het meenemen van je pensioen regel je bij je nieuwe pensioenuitvoerder. Wil je je pensioen niet meenemen? Dan blijft je pensioen bij Metro Pensioenfonds staan.
Is je opgebouwde pensioen minder dan de wettelijke (afkoop)grens voor kleine pensioenen, maar wel hoger dan € 2,- per jaar? Dan zorgt Metro Pensioenfonds ervoor dat je pensioen meegaat naar je nieuwe pensioenuitvoerder als je na 1 januari 2018 uit dienst bent gegaan. Metro Pensioenfonds checkt daarom jaarlijks bij mijnpensioenoverzicht.nl of je pensioen opbouwt bij een nieuwe pensioenuitvoerder. Heb je geen nieuwe pensioenuitvoerder, dan blijft je pensioen bij Metro Pensioenfonds.

Als je arbeidsongeschikt wordt. Of als er iets verandert
Ben je voor 35% of meer arbeidsongeschikt en heb je recht op een WIA-uitkering? Dan blijf je (gedeeltelijk) pensioen bij ons opbouwen. Het pensioenfonds betaalt dan jouw deel van de pensioenpremie. Hoeveel pensioen je blijft opbouwen, hangt af van je arbeidsongeschiktheidspercentage. Als je jaarsalaris hoger is dan het maximaal SV-loon (oftewel de WIA-loongrens) kun je recht hebben op een aanvullend arbeidsongeschiktheidspensioen.
Je hoeft ons niet zelf te informeren over je arbeidsongeschiktheid. Dat gebeurt automatisch door het UWV.
Ben je voor 1 januari 2023 arbeidsongeschikt geworden? Dan blijft jouw pensioenopbouw bij Metro Pensioenfonds doorlopen zolang je arbeidsongeschikt bent. Is jouw eerste ziektedag vóór 1 januari 2023 en volgt er na 2 jaar een WIA-uitkering? Dan krijg je een premievrijstelling voor de pensioenopbouw bij Metro Pensioenfonds.

Als je gaat trouwen of samenwonen. Of als je geregistreerd partner wordt
Als je gaat trouwen of geregistreerd partner wordt, krijgt je partner automatisch recht op partnerpensioen. Je partner krijgt dit partnerpensioen als je overlijdt.
Woon je ongehuwd samen?Dan heeft je partner niet automatisch recht op partnerpensioen. Je moet daarvoor aan bepaalde voorwaarden voldoen. De belangrijkste daarvan is dat jullie een notarieel samenlevingscontract hebben en minstens 6 maanden samen op hetzelfde adres wonen. Stuur ons een kopie van het samenlevingscontract. Als jullie geen samenlevingscontract hebben, moeten jullie minstens 5 jaar op hetzelfde adres in het bevolkingsregister zijn ingeschreven.
Meld je partner ook bij ons aan. Dat kan via het formulier ‘Verklaring bestaan gezamenlijke huishouding’.

Als je gaat scheiden of niet meer samenwoont. Of als je geregistreerd partnerschap stopt
Je ex-partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat is in de wet zo geregeld. Dit heet verevening. Jullie kunnen samen ook andere afspraken maken. Deze afspraken leg je vast in het echtscheidingsconvenant.
Kies je voor verevening?
Meld dit dan binnen 2 jaar na je scheiding bij ons. Gebruik hiervoor het formulier van de rijksoverheid: ‘Mededelingsformulier in verband met de verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’. Als je de vervening niet binnen deze 2 jaar regelt, moet je dit zelf met je ex-partner regelen.
Maak je andere afspraken?
Geef je afspraken aan ons door. Stuur ook een kopie van je huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant mee.
Woon je ongehuwd samen?
Dan hoef je het ouderdomspensioen niet te verdelen. Behalve als je daar samen iets anders over afspreekt. Meld je partner wel bij ons af via Mijn Pensioen. Stuur ons ook een kopie of scan van de notariële akte waaruit blijkt dat jullie samenlevingscontract is beëindigd.
Je ex-partner heeft recht op een deel van het partnerpensioen. Namelijk het partnerpensioen dat is opgebouwd totdat jullie uit elkaar gingen. Dit heet het bijzonder partnerpensioen. Je partner kan afzien van het bijzonder partnerpensioen. Leg jullie afspraken vast, onderteken ze en stuur ons hiervan een kopie.

Als je verhuist naar of in het buitenland
Meld dit aan je pensioenfonds en bespreek wat de gevolgen zijn voor je pensioen. Informatie over de gevolgen voor de AOW vraag je aan bij de Sociale Verzekeringsbank. Of kijk op.SVB.nl.
Let op: ook als je binnen het buitenland verhuist, moet je ons daarover informeren.

Als je werkloos wordt
Je krijgt ieder jaar een overzicht van jouw pensioen
Ieder jaar vind je jouw pensioenoverzicht op Mijn Pensioen. Eens in de 5 jaar krijg je van ons een overzicht per post van jouw pensioen bij dit pensioenfonds.

Kijk minstens 1 keer per jaar op mijnpensioenoverzicht.nl
Kijk ten minste 1 keer per jaar hoeveel pensioen je hebt:
- op je Uniform Pensioenoverzicht bij Mijn Pensioen.
- op mijnpensioenoverzicht.nl staat je AOW en het pensioen bij je werkgevers. Je ziet ook wat je netto krijgt.
Jouw pensioen bij ons pensioenfonds vind je op je Uniform Pensioenoverzicht. Ga hiervoor naar Mijn Pensioen.

Als je een eigen keuze wilt maken voor je pensioen
Je hebt verschillende keuzes voor je pensioen. Je kunt bijvoorbeeld je oude pensioen meenemen naar je nieuwe pensioenfonds. Die keuze maak je als je van baan verandert. Wil je je pensioen eerder, later of voor een deel laten ingaan? Die keuze hoef je pas te maken als je pensioen bijna ingaat. Kijk voor meer informatie en andere keuzes bij Welke keuzes heb je zelf? in dit Pensioen 1-2-3.
Maak je een keuze op je pensioendatum? Dan kun je die maar 1 keer doorgeven. Je kunt dit daarna niet meer veranderen. Zorg dus dat je alle informatie hebt voordat je een keuze maakt.
Persoonlijke gegevens
Dit onderdeel gebruik je alleen als je een pensioenoverzicht hebt ontvangen. Hieronder leggen we graag de gegevens verder uit.
Pensioenuitvoerder
Het fonds waar je pensioen opbouwt.
Soort pensioenregeling
Tot 1-1-2023 had je een collectieve beschikbare premieregeling. Dit is een pensioenregeling waarin de werkgever voor alle werknemers een premie beschikbaar stelt voor het pensioen.
Je salaris dat meetelde voor je pensioenregeling
Dit is het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwde. Bijvoorbeeld je maandelijks salaris. Maar soms bouw je over meer onderdelen op. Dit noemen we het pensioengevend salaris. Je vindt alle onderdelen die meetellen in het reglement in laag 3.
Je bouwt geen pensioen op over...
Over een gedeelte van het salaris bouw je geen pensioen op. Dit noemen we de franchise.
Salaris waarover je wel pensioen opbouwde
Dit is het deel dat wordt gebruikt om je pensioenopbouw te berekenen. Dit noemen we de pensioengrondslag.
Percentage jaarlijkse pensioenopbouw
Je bouwde elk jaar pensioen op over een deel van je pensioengrondslag. Dit is een percentage. We noemen dit je opbouwpercentage.
Factor A (voor je belastingaangifte)
Heb je meerdere pensioenoverzichten ontvangen? Dan moet je de factor A-bedragen op deze pensioenoverzichten bij elkaar tellen. Wil je een berekening maken van jouw fiscale ruimte? Gebruik dan het 'Hulpmiddel lijfrentepremie' van de Belastingdienst. Dat vind je op belastingdienst.nl. Je financieel adviseur kan je hierbij ook helpen.

Als je vragen hebt
Als je vragen hebt over wat je zelf moet doen. Of over de keuzes die je hebt voor jouw pensioen. Kijk op deze website. Of neem contact met ons op.
Meer weten over…
…je pensioenregeling bij ons? Ga naar laag 3.
…je eigen pensioenbedragen? Kijk bij Mijn Pensioen. Of op mijnpensioenoverzicht.nl voor je totale pensioen.